Agenda

Leuk dat je een afspraak voor
een fotosessie wilt maken!

Helemaal onderaan deze pagina staat de link naar de online agenda.
MAARRR... voordat je een afspraak maakt,
lees eerst de informatie die nu volgt.
Het is niet voor niets dat de link naar de agenda n deze informatie staat.

Je laat niet iedere dag professionele foto's maken. Dus je wilt dat de fotosessie leuk is en dat je foto's zult hebben waar je jarenlang plezier van zult hebben.

Daarom is het belangrijk dat je het juiste moment kiest voor je fotosessie. Dat geldt in het bijzonder voor babyfoto's en voor zwangerschapsfoto's (scroll voor zwangerschapsfoto's naar bijna onderaan deze pagina, of klik op het onderstreepte woord in de regel hierboven).

Ben je goed geinformeerd?

Elke fotostudio is anders, en het is belangrijk dat je een fotostudio vindt die goed bij je past qua stijl van fotografie, werkwijze, persoonlijkheid en kosten. Voor meer informatie over mijn werkwijze en de kosten lees je "Aan jou" op de website, of je kunt nog meer gedetailleerde informatie via e-mail aanvragen door naar "Meer info" op de website te gaan. En ik hoop natuurlijk dat je daarna weer op deze pagina terugkomt om een afspraak te maken J.

Wat is de beste leeftijd voor BABY'S EN KINDEREN om foto's te laten maken?

Wat de beste leeftijd is voor een fotosessie? Bijna elke leeftijd! Eerlijk waar: elke leeftijd heeft wel zijn leuke dingen. Ik zal hieronder de diverse leeftijden c.q. ontwikkelingsfases bespreken. Bij elke fase kun je voorbeeldfoto's bekijken, zodat je kunt zien wat je ongeveer kunt verwachten. Let goed op wat je baby "moet" kunnen voor de fotosessie. Natuurlijk "moet" je baby helemaal niets, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

Als je baby bijvoorbeeld 4 maand is en gewoon nog niet goed en lang genoeg zijn/haar hoofdje omhoog kan houden, kun je wel de fotosessie doen, maar zal het resultaat niet zo mooi zijn dan als je nog een paar weken had gewacht, waardoor je baby zijn/haar hoofdje wel goed en lang genoeg omhoog had kunnen houden.

Hetzelfde geldt voor als je baby ongeveer 6 7 maanden is en je graag "zitfoto's" wilt. Daarvoor moet je baby mooi rechtop kunnen zitten (met redelijk rechte rug met de handen van de vloer) zonder om de paar seconden om te vallen. Als je een afspraak maakt en tijdens de fotosessie blijkt dat je baby gewoon nog niet genoeg kan zitten, is dat toch jammer. Je had dan waarschijnlijk een beter resultaat gehad als je nog iets langer had gewacht tot je baby nog wat beter had kunnen zitten. 

De categorien

Ik maak onderscheid tussen de volgende categorien:
--> Klik op een categorie om daar direct naartoe te gaan
- Baby's van geboorte tot circa 5 weken oud
-
Baby's van
circa 6 weken tot circa 4 maand oud - LET OP!
-
Baby's van circa
4 tot circa 6 maanden oud
-
Baby's van circa 6 tot circa 10 maanden oud
-
Baby's van circa 10 tot circa 15 maanden oud
-
Kinderen van circa 15 maanden tot circa 15 jaar
-
Foto's van meerdere kinderen: broers, zussen, neven en nichten

-
Gezinsfoto's (ouders + kinderen)
- Zwangerschapsfoto's

Baby's van geboorte tot circa 5 weken oud ("newborn" sessie)

 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Deze foto's van mama (en papa) en de baby zijn zooooooo schattig, liefdevol en teder! Hoe kleiner het baby'tje, hoe beter. De ideale leeftijd (voor een baby die rond de uitgerekende datum is geboren) is tussen 0 en 3 weken (en als het even kan rond de 10 dagen, dat is helemaal perfect). Je baby kan zelf nog bijna niets, en het gaat dan ook niet om foto's waarop hij/zij lacht. Waar het wel om gaat, zijn schattige en tedere foto's en de liefdevolle band tussen vader en/of moeder en de pasgeboren baby.

 • De intimiteit komt prachtig tot uitdrukking door de zwarte achtergrond (dit is in principe de enige leeftijdsfase waarbij ik de zwarte achtergrond gebruik). Soms maak ik ook een aantal foto's met de witte achtergrond.

 • LET OP: JE KOMT ZELF OOK OP DE FOTO. In de meeste foto's komen papa en/of mama ook voor, maar uiteraard zijn er ook foto's waarop alleen je baby in beeld is (terwijl hij/zij door papa/mama wordt vastgehouden). Wil je echt alleen foto's van je baby en helemaal niet met jezelf erbij? Wacht dan s.v.p. tot je baby wat ouder is, bijvoorbeeld rond de 5 maanden.

 • Kledingtips baby: voor je baby hoef je over de kleding niet na te denken, want die hoeft geen kleding aan voor de foto's (maak je geen zorgen, de plasser van je baby zal op de foto's niet te zien zijn). 

 • Kledingtips mama/papa: De juiste kleding maakt een norm verschil voor hoe mooi de foto's zullen worden. Je hoeft niet na te denken over je broek of rok, want alleen de bovenkant komt op de foto. Daarvoor geldt: zwarte kleding staat het mooiste. Zonder strepen, ruiten, of andere patronen, en zonder plaatjes en logo's. Gewoon effen dus. En lange mouwen (in ieder geval voor de moeder). Een zwarte coltrui is ideaal. Heb je helemaal niets geschikts zwarts? Dan een andere donkere kleur, bijvoorbeeld donkerblauw. De foto's worden toch zwartwit, zodat je niet ziet dat het blauw is. 

 • Houd sieraden beperkt. Niets moet zoveel schitteren als je ogen (of die van je kind).

 • Make-up: je gewone dagelijkse make-up, of hooguit alsof je een avondje uit gaat. Overdrijf niet.

 • Neem melk mee voor je baby, ook als hij/zij net is gevoed. Mijn ervaring is dat het in 80% van de gevallen nodig is om tussendoor even te voeden als pauze voor de baby. (Als je borstvoeding geeft, hoef je niet aan een flesje te denken, dat is helemaal gemakkelijk.)

 • Nog een laatste tip: neem reservekleding voor jezelf (papa en mama) mee. Je baby draagt tijdens de fotosessie geen luier, en de kans bestaat dus dat je nat wordt (of erger...) J.

 • Wil je zeker weten dat je een plekje hebt in mijn agenda, dan kun je ook alvast een fotosessie boeken voordat je baby is geboren. 

 • Voor meer tips voor je fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

Baby's circa 6 weken tot circa 4 maand oud - LET OP!

 • Tussen de circa 6 weken en circa 4 maanden is een periode waarin ik eigenlijk afraad om foto's te maken. Ik bedoel natuurlijk niet dat je zelf bij je thuis geen foto's mag maken, maar ik raad het af in de fotostudio. Professionele foto's laat je nu eenmaal niet heel vaak maken, dus het is de moeite waard om te wachten op een goed moment om dat te doen. En hoewel vrijwel elke leeftijd wel een goed moment is, geldt dat niet voor de periode tussen ongeveer 6 weken en ongeveer 4 maand. In deze periode is je baby te groot voor de "newborn"-foto's, maar nog net te klein voor de volgende fase, waarin zijn/haar nek- en schouderspieren sterk genoeg moeten zijn om het hoofdje goed en lang genoeg omhoog te houden, en om ook psychisch zo ver ontwikkeld te zijn dat hij/zij het lang genoeg volhoudt om voldoende mooie foto's te kunnen maken. Een fotosessie is namelijk ontzettend vermoeiend voor baby's van deze leeftijd. Kun je dan geen foto's maken van deze leeftijd? Ja, natuurlijk kan dat wel, maar ik heb in de loop der jaren honderden baby's gefotografeerd en op basis van die ervaring wil ik voorkomen dat je teleurgesteld zult zijn in het resultaat. Dat is zonde van zowel jou als mijn tijd en moeite. Daarom maak ik dus geen foto's van deze leeftijdscategorie. Maak dus s.v.p. geen afspraak in de online agenda als je baby tussen 6 weken en 4 maand oud is (ik zal die dan moeten afzeggen). Heb nog even geduld tot je baby de juiste leeftijd heeft en je zult prachtige foto's krijgen!

Baby's circa 4 tot circa 6 maanden oud

 •  
 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Op deze leeftijd kan je baby lachen! Dit zijn ontzettend leuke foto's (met de witte achtergrond), waarin je baby op zijn/haar buik en rug ligt, of misschien zelfs in de speciale babystoel zit.

 • Voor deze fotosessie moet je baby zijn/haar hoofdje goed omhoog kunnen houden als hij/zij op zijn/haar buik ligt, en dat ook een tijdje kunnen volhouden. Let erop of je baby, als hij/zij lacht, direct naar beneden kijkt (met het gezicht "naar beneden duikt"). Als dat gebeurt, dan is je baby nog niet klaar voor de fotosessie. 

 • De meeste baby's kunnen hun hoofdje goed genoeg omhoog houden en dit lang genoeg volhouden als ze ongeveer 4 maand zijn (meisjes kunnen dit over het algemeen iets sneller dan jongens).

 • Heb je thuis een dekentje dat speciaal voor je is (bijvoorbeeld waar je zelf als baby nog onder hebt gelegen), of bijvoorbeeld een knuffeltje, neem dat dan gerust mee en help me eraan herinneren dat we ook een foto van je baby daarmee maken.

 • Neem voeding (melk) voor je baby mee. Ook als hij/zij net is gevoed, toch graag meenemen. Mijn ervaring is namelijk dat sommige baby's ontzettend hongerig worden van de fotosessie (de ouders staan dan versteld hoeveel hun baby drinkt, terwijl het nog lang geen voedingstijd is). En ook als het niet is vanwege de honger, dan helpt het soms om je baby helemaal tot rust te laten komen en nieuwe energie te laten krijgen. (Als je borstvoeding geeft, hoef je niet aan een flesje te denken, dat is helemaal gemakkelijk.)

 • Kledingtips: Je baby begint de fotosessie in zijn/haar blootje. De "blootfoto's" zijn eigenlijk altijd veel leuker dan de foto's met kleding. Pas ergens aan het einde van de fotosessie doen we hem/haar kleertjes aan, en heel soms heeft je baby er dan geen zin meer in en komen we helemaal niet aan foto's met kleding toe. Voor de kleding geldt: zo licht mogelijk. Wit is altijd goed, maar gekleurd is ook prima, mits het geen felle of donkere kleuren zijn. Pasteltinten staan ontzettend mooi (lichtroze, lichtblauw, lichtgrijs, lichtbruin, etc.). En let erop dat de kleding zo effen mogelijk is. Dus geen ruiten, strepen, plaatjes, logo's, e.d. Dat trekt namelijk allemaal de aandacht en als je dan later de foto's ziet, valt je oog het eerste op de kleding en pas in tweede instantie op het gezicht van je kindje, en dat zou jammer zijn.

 • Wil je ook een paar foto's van papa/mama met de baby? Dat kan natuurlijk. Voor het mooiste resultaat stem je de kleding op elkaar af. Meestal is een wit overhemd/witte blouse voor de ouders een goede keuze. En een spijkerbroek is ook prima (meestal komt de broek trouwens niet op de foto, dus dat is niet zo belangrijk).

 • Voor meer tips voor je fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

 

 • Baby's circa 6 tot circa 10 maanden oud

 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Voor deze fotosessie moet je baby zelfstandig kunnen zitten. Dat wil zeggen dat hij/zij met redelijk rechte rug kan zitten, liefst met de handen in de lucht, zonder om de paar seconden om te vallen (af en toe omvallen is niet erg). De meeste baby's kunnen dit rond de 7 8 maanden (maar maak je niet ongerust als het bij jouw baby wat langer duurt). Als je baby goed genoeg kan zitten, kom dan liefst zo snel mogelijk langs, want vanaf de leeftijd van ongeveer 8 maanden bestaat het risico dat je baby eenkennig gaat worden. En dan wordt de fotosessie een stuk lastiger (zie de waarschuwing hieronder). Dus als je baby tussen 7 en 8 maanden is, redelijk rechtop zit en niet om de paar seconden omvalt: dit is het ideale moment, dus kom snel langs!

 • Deze foto's zijn met een witte achtergrond. Lichtgekleurde kleding is het mooiste. Dat kan wit zijn, maar pasteltinten staan ook erg mooi, bijvoorbeeld lichtblauw of lichtroze. Een lichte broek of spijkerbroek is meestal prima.

 • Bij meisjes is een jurkje leuk, maar denk eraan dat je al gauw de luier zal zien. Natuurlijk hoef je dat niet storend te vinden, of je kunt bijvoorbeeld onder het jurkje een broek of luierbroekje aantrekken.

 • Een petje of een hoedje staat ook erg leuk.

 • Kleed je baby nog niet aan in zijn/haar "fotokleertjes", maar neem die mee (dan blijven ze zeker schoon). We beginnen de sessie "in de blote billen".

 • En kledingsetje is genoeg voor op de foto's, maar neem voor de zekerheid extra kledingsetjes mee zodat ik je kan adviseren over welke het beste zal staan (en je hebt dan ook meteen reservekleertjes mochten die nodig blijken).

 • Over sokken hoef je niet na te denken: een baby met blote voeten is een blije baby.

 • Heb je thuis een dekentje dat speciaal voor je is (bijvoorbeeld waar je zelf als baby nog onder hebt gelegen), of een leuke knuffel of ander speelgoed, neem dat dan gerust mee en help me eraan herinneren dat ik probeer om daarmee ook een aantal foto's te maken.

 • Neem voeding (melk) voor je baby mee. Ook als hij/zij net is gevoed, toch graag meenemen. Mijn ervaring is namelijk dat sommige baby's ontzettend hongerig worden van de fotosessie (de ouders staan dan versteld hoeveel hun baby drinkt, terwijl het nog lang geen voedingstijd is). En ook als het niet is vanwege de honger, dan helpt het soms om je baby helemaal tot rust te laten komen en nieuwe energie te laten krijgen. Een flesje melk werkt hiervoor veel beter dan water, diksap, een fruithapje, etc. (Als je borstvoeding geeft, hoef je niet aan een flesje te denken, dat is helemaal gemakkelijk.)

 • Bij deze leeftijd hoort een grote WAARSCHUWING: de kans bestaat dat je kindje eenkennig is. Oftewel: verlatingsangst. Meestal begint dit op de leeftijd tussen acht en negen maanden (maar het kan beste zijn dat het bij jouw baby eerder of later begint). Hij/zij zal dan nauwelijks van de zijde van papa of mama willen wijken. En thuis en buiten lacht hij/zij misschien dat het een lieve lust is, maar in de fotostudio kan er dan geen lachje vanaf. Ik kan zo gek en grappig doen als ikwil: je kindje zal naar me kijken en geen (lach)spier verrekken. Ja, zelfs als je als ouder zelf achter de  camera kruipt en de gekste fratsen uithaalt, zal je kindje stocijns blijven kijken. Hij/zij is dan vooral bezig om alles in zich op te nemen en te verwerken (hij/zij kijkt ook vaak nieuwsgierig om zich heen), en dan is het vaak te veel gevraagd om erbij te lachten. Als je weet dat je kindje eenkennig is, dan raad ik je aan om de fotosessie bijvoorbeeld 1 of 2 maanden later te doen, wanneer de eenkennigheid misschien wat minder is geworden. Vaak weet je als ouder niet hoe eenkennig je kind is, totdat je in de fotostudio bent en blijkt dat je kind toch echt eenkennig is. Daarom: TEST HET VAN TEVOREN BIJ IEMAND THUIS. Dat voorkomt een grote teleurstelling als je er pas tijdens de fotosessie achter komt. Eerlijk waar, je kunt je niet voorstellen hoeveel ouders menen dat hun kindje niet eenkennig is, maar juist wl eenkennig blijkt te zijn. Want thuis en buiten merk je het niet of nauwelijks. DUS TEST HET S.V.P. Ga met je kindje bij iemand op bezoek waar het voor je kind onbekend is. Laat de "vreemde mevrouw of mijnheer" op een paar meter van je kindje zitten. Zet je kind op de grond bij wat speelgoed neer. Hoe reageert je kind? Typische reactie van een kind dat niet eenkennig is: zodra je hem/haar neerzet, kijkt hij/zij niet naar jou, maar naar het speelgoed. Neem je een meter afstand, dan blijft hij/zij met het speelgoed bezig, en zal jou niet goed in de gaten houden. Ook bestudeert hij/zij de omgeving niet. Als je buiten met je kind wandelt en er verschijnt een vreemd gezicht boven de wandelwagen, zal je kind vaak gaan lachen. Typische reactie van een eenkennig kind: zodra je hem/haar neerzet, kijkt hij/zij meteen naar de omgeving en naar jou. Het speelgoed kan hem/haar niet erg boeien. Neem je een meter afstand, dan zal hij/zij je angstvallig in de gaten houden en mogelijk ook een arm naar je uitstrekken (en in het ergste geval zelfs gaan huilen). Als je deze typische reactie krijgt, weet je dat je kind eenkennig is. Ook zal je merken dat alls je buiten met je kind wandelt en er een vreemd gezicht boven de wandelwagen verschijnt, je kind niet meer zal gaan lachen. Hoe lang de fase van eenkennnigheid/verlatingsangst duurt, is voor ieder kind anders en valt niet te voorspellen. Soms een paar weken, soms een paar maanden.

 • Het is aan te bevelen dat beide ouders meekomen naar de fotosessie, of als dat niet mogelijk is, neem dan bijvoorbeeld een opa of oma mee (of iemand anders die je baby heel goed kent en hem/haar meestal gemakkelijk aan het lachen krijgt). Voor sommige poses is het namelijk erg handig om extra hulp te hebben, en ook is het erg handig als je kind toch eenkennig blijkt te zijn.

 • Wil je ook een paar foto's van papa/mama met de baby? Dat kan natuurlijk. Voor het mooiste resultaat stem je de kleding op elkaar af. Meestal is een wit overhemd/witte blouse voor de ouders een goede keuze. En een spijkerbroek is ook prima (meestal komt de broek trouwens niet op de foto, dus dat is niet zo belangrijk).

 • Voor meer tips voor je fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

  Baby's circa 10 tot circa 15 maanden oud

 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Als je baby al kan staan (los of als hij/zij zich ergens aan kan vasthouden), dan gelden eigenlijk dezelfde tips als hierboven zijn vermeld (bij circa 6 tot circa 10 maanden oud). Lees dus eerst die tips, en kom daarna hier terug, want hieronder staan nog een paar extra tips.

 • Op deze leeftijd zijn foto's in blote billen nog steeds erg leuk, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen foto's met kleertjes aan te laten maken.

 • Vaak hebben we wel gelegenheid voor foto's met twee verschillende kledingsets.

 • Voor meisjes staat een jurkje erg leuk.

 • Voor jongens staat een tuinbroek (wit of blauw) erg leuk.

 • Het is leuk als je een boekje, een leuke knuffel, speelgoed (bijvoorbeeld een loopauto, wandelwagentje of hobbelpaard) meeneemt. Het maakt eigenlijk niet uit hoe gek je het maakt. 

 • Bij deze leeftijd hoort een grote WAARSCHUWING: de kans bestaat dat je kindje eenkennig is. Oftewel: verlatingsangst. Meestal begint dit op de leeftijd tussen acht en negen maanden (maar het kan beste zijn dat het bij jouw baby eerder of later begint). Hij/zij zal dan nauwelijks van de zijde van papa of mama willen wijken. En thuis en buiten lacht hij/zij misschien dat het een lieve lust is, maar in de fotostudio kan er dan geen lachje vanaf. Ik kan zo gek en grappig doen als ikwil: je kindje zal naar me kijken en geen (lach)spier verrekken. Ja, zelfs als je als ouder zelf achter de  camera kruipt en de gekste fratsen uithaalt, zal je kindje stocijns blijven kijken. Hij/zij is dan vooral bezig om alles in zich op te nemen en te verwerken (hij/zij kijkt ook vaak nieuwsgierig om zich heen), en dan is het vaak te veel gevraagd om erbij te lachten. Als je weet dat je kindje eenkennig is, dan raad ik je aan om de fotosessie bijvoorbeeld 1 of 2 maanden later te doen, wanneer de eenkennigheid misschien wat minder is geworden. Vaak weet je als ouder niet hoe eenkennig je kind is, totdat je in de fotostudio bent en blijkt dat je kind toch echt eenkennig is. Daarom: TEST HET VAN TEVOREN BIJ IEMAND THUIS. Dat voorkomt een grote teleurstelling als je er pas tijdens de fotosessie achter komt. Eerlijk waar, je kunt je niet voorstellen hoeveel ouders menen dat hun kindje niet eenkennig is, maar juist wl eenkennig blijkt te zijn. Want thuis en buiten merk je het niet of nauwelijks. DUS TEST HET S.V.P. Ga met je kindje bij iemand op bezoek waar het voor je kind onbekend is. Laat de "vreemde mevrouw of mijnheer" op een paar meter van je kindje zitten. Zet je kind op de grond bij wat speelgoed neer. Hoe reageert je kind? Typische reactie van een kind dat niet eenkennig is: zodra je hem/haar neerzet, kijkt hij/zij niet naar jou, maar naar het speelgoed. Neem je een meter afstand, dan blijft hij/zij met het speelgoed bezig, en zal jou niet goed in de gaten houden. Ook bestudeert hij/zij de omgeving niet. Als je buiten met je kind wandelt en er verschijnt een vreemd gezicht boven de wandelwagen, zal je kind vaak gaan lachen. Typische reactie van een eenkennig kind: zodra je hem/haar neerzet, kijkt hij/zij meteen naar de omgeving en naar jou. Het speelgoed kan hem/haar niet erg boeien. Neem je een meter afstand, dan zal hij/zij je angstvallig in de gaten houden en mogelijk ook een arm naar je uitstrekken (en in het ergste geval zelfs gaan huilen). Als je deze typische reactie krijgt, weet je dat je kind eenkennig is. Ook zal je merken dat alls je buiten met je kind wandelt en er een vreemd gezicht boven de wandelwagen verschijnt, je kind niet meer zal gaan lachen. Hoe lang de fase van eenkennnigheid/verlatingsangst duurt, is voor ieder kind anders en valt niet te voorspellen. Soms een paar weken, soms een paar maanden.

 • Het is aan te bevelen dat beide ouders meekomen naar de fotosessie, of als dat niet mogelijk is, neem dan bijvoorbeeld een opa of oma mee (of iemand anders die je baby heel goed kent en hem/haar meestal gemakkelijk aan het lachen krijgt). Voor sommige poses is het namelijk erg handig om extra hulp te hebben, en ook is het erg handig als je kind toch eenkennig blijkt te zijn.

 • Neem voeding (melk, pyjamapapje) voor je baby mee. Ook als hij/zij net is gevoed, toch graag meenemen. Mijn ervaring is namelijk dat sommige baby's ontzettend hongerig worden van de fotosessie (de ouders staan dan versteld hoeveel hun baby drinkt, terwijl het nog lang geen voedingstijd is). En ook als het niet is vanwege de honger, dan helpt het soms om je baby helemaal tot rust te laten komen en nieuwe energie te laten krijgen. Een flesje melk werkt hiervoor veel beter dan water, diksap, een fruithapje, etc. (Als je borstvoeding geeft, hoef je niet aan een flesje te denken, dat is helemaal gemakkelijk.)

 • Wil je ook een paar foto's van papa/mama met jullie kind? Dat kan natuurlijk. Voor het mooiste resultaat stem je de kleding op elkaar af. Meestal is een wit overhemd/witte blouse voor de ouders een goede keuze. En als broek is een een spijkerbroek doorgaans uitstekend.

 • Voor meer tips voor je fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

  Kinderen van circa 15 maanden tot circa 15 jaar

 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Deze foto's zijn met een witte achtergrond. Lichtgekleurde kleding is het mooiste. Dat kan wit zijn, maar pasteltinten staan ook erg mooi, bijvoorbeeld lichtblauw, lichtroze, lichtgroen, lichtbruin, etc. Een spijkerbroek doet het ook vaak goed op de foto's, hoewel dat wel redelijk donker is en lichtere tinten de voorkeur verdienen. Ik raad je aan om in ieder geval geen felgekleurde kleding te kiezen. En let erop dat de kleding zo effen mogelijk is. Dus geen ruiten, strepen, plaatjes, logo's, e.d. Waarom niet? Dat trekt namelijk allemaal de aandacht en als je dan later de foto's ziet, valt je oog het eerste op de kleding en pas in tweede instantie op het gezicht van je kindje, en dat zou toch jammer zijn.

 • Vaak hebben we wel gelegenheid voor foto's met twee verschillende kledingsets. Je kunt altijd nog meer kledingsets meenemen, zodat ik je kan adviseren over welke het mooiste zal staan op de foto's.

 • Het is leuk als je een boek, een leuke knuffel, speelgoed (bijvoorbeeld een loopauto, wandelwagentje, hobbelpaard, kaptafeltje) meeneemt. Het is niet snel te gek, dus wat je ook hebt: neem maar mee!

 • Het is aan te bevelen dat beide ouders meekomen naar de fotosessie, of als dat niet mogelijk is, neem dan bijvoorbeeld een opa of oma mee (of iemand anders die je baby heel goed kent en hem/haar meestal gemakkelijk aan het lachen krijgt). Voor sommige poses is het namelijk erg handig om extra hulp te hebben, en ook is het erg handig als je kind toch eenkennig blijkt te zijn.

 • Wil je ook een paar foto's van papa/mama met jullie kind? Dat kan natuurlijk. Voor het mooiste resultaat stem je de kleding op elkaar af. Meestal is een wit overhemd/witte blouse voor de ouders een goede keuze. En als broek is een een spijkerbroek doorgaans uitstekend.

 • Voor meer tips voor je fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

  Foto's van meerdere kinderen: broers, zussen, neven en nichten

 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Heb je meerdere kinderen, dan is het voor de foto's het allermooiste als de jongste goed kan zitten (zie de fase vanaf circa 6 maanden oud). Is dat echt noodzakelijk? Nee, het is geen absolute must. Je krijgt ook hele mooie foto's als de jongste alleen nog kan liggen of nog slechts een klein beetje kan zitten. Maar als je geen haast hebt om de foto's te laten maken, dan zou ik persoonlijk nog even wachten tot de jongste goed kan zitten.

 • Zie de kledingtips voor de kinderen hierboven. Voor de volwassenen gelden dezelfde kledingadviezen. 

 • Zorg ervoor dat iedereen in vergelijkbare stijl en tinten gekleed gaat, zodat niemand van het gezin "uit de toon valt". Het is misschien even moeite om voor iedereen kleding te vinden die goed bij elkaar past, maar zie eens voor je hoe mooi de foto's zullen worden. Het is absoluut de moeite waard.

 • Ik raad je aan om in ieder geval geen felgekleurde kleding te kiezen. En let erop dat de kleding zo effen mogelijk is. Dus geen ruiten, strepen, plaatjes, logo's, e.d. Waarom niet? Dat trekt namelijk allemaal de aandacht en als je dan later de foto's ziet, valt je oog het eerste op de kleding en pas in tweede instantie op de gezichten, en dat zou toch jammer zijn.

 • Bij volwassenen hebben lange mouwen de voorkeur boven korte mouwen.

 • Houd sieraden beperkt. Niets moet zoveel schitteren als je ogen (of die van je kind).

 • Make-up: je dagelijkse make-up, of hoogstens alsof je een avondje uit gaat. Overdrijf niet.

 • In de fotostudio bestaan geen seizoenen. Het is geen punt om bijvoorbeeld in de zomer een trui aan te doen en in de winter een zomerjurk. Wel is het handig dat het van iedereen op elkaar is afgestemd, want iemand in een trui en iemand in een shirt met korte mouw op dezelfde foto, dat staat toch een beetje vreemd J

 • Sokken en schoenen: de meeste mensen kiezen voor blote voeten. In combinatie met de witte kleding en witte achtergrond levert dit informele en spontane foto's op en zeker met kinderen erbij is dit vaak een succes. Heb je liever een meer formele foto, kies dan voor sokken en schoenen die goed bij de kleding passen.

 • Voor meer tips voor je fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

  Gezinsfoto's

 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Wil je foto's van je hele gezin? Dat kan natuurlijk! Het is dan meestel het leukste om te beginnen met een aantal foto's van het hele gezin, en vervolgens een reportage te maken van je kind(eren) alleen. De leeftijd van je kinderen maakt niet uit. Ook als je kindje nog slechts een paar weken is kun je prachtige foto's laten maken. Wil je dat je baby echt lacht? Wacht dan tot je baby een maand of vier is. Bij een leeftijd jonger dan 3 4 maanden zal hij/zij misschien thuis wel lachen, maar de kans is groot dat hij/zij in de fotostudio toch niet lacht.

 • Heb je meerdere kinderen? Wacht dan bij voorkeur tot de jongste goed kan zitten (zie de fase vanaf circa 6 maanden oud).

 • Zie de kledingtips voor de kinderen hierboven. Voor de volwassenen gelden dezelfde kledingadviezen. 

 • Zorg ervoor dat iedereen in vergelijkbare stijl en tinten gekleed gaat, zodat niemand van het gezin "uit de toon valt". Het is misschien even moeite om voor iedereen kleding te vinden die goed bij elkaar past, maar zie eens voor je hoe mooi de foto's zullen worden. Het is absoluut de moeite waard.

 • Ik raad je aan om in ieder geval geen felgekleurde kleding te kiezen. En let erop dat de kleding zo effen mogelijk is. Dus geen ruiten, strepen, plaatjes, logo's, e.d. Waarom niet? Dat trekt namelijk allemaal de aandacht en als je dan later de foto's ziet, valt je oog het eerste op de kleding en pas in tweede instantie op de gezichten, en dat zou toch jammer zijn.

 • Bij volwassenen hebben lange mouwen de voorkeur boven korte mouwen.

 • Houd sieraden beperkt. Niets moet zoveel schitteren als je ogen (of die van je kind).

 • Make-up: je dagelijkse make-up, of hoogstens alsof je een avondje uit gaat. Overdrijf niet.

 • In de fotostudio bestaan geen seizoenen. Het is geen punt om bijvoorbeeld in de zomer een trui aan te doen en in de winter een zomerjurk. Wel is het handig dat het van iedereen op elkaar is afgestemd, want iemand in een trui en iemand in een shirt met korte mouw op dezelfde foto, dat staat toch een beetje vreemd J

 • Sokken en schoenen: de meeste mensen kiezen voor blote voeten. In combinatie met de witte kleding en witte achtergrond levert dit informele en spontane foto's op en zeker met kinderen erbij is dit vaak een succes. Heb je liever een meer formele foto, kies dan voor sokken en schoenen die goed bij de kleding passen.

 • Voor meer tips voor je fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

  Wat is het beste moment om ZWANGERSCHAPSFOTO'S te laten maken?

 • Klik op de video hierboven voor de show met voorbeeldfoto's.

 • Ik krijg vaak de vraag wat het beste moment is om zwangerschapsfoto's te laten maken. Dat is een goede vraag, want het is niet voor iedereen hetzelfde. Als je de foto's vroeg in je zwangerschap laat maken, is je buik nog niet zo groot en rond. Maar is aan jou om te bepalen of je dat erg vindt en nog liever wat langer wacht. Als je echter te lang wacht, dan heb je niet alleen het risico dat je helemaal geen foto's zult hebben (als je baby eerder wordt geboren dan is uitgerekend), maar ook dat je dan bent aangekomen op plaatsen waar je dat liever niet hebt, zoals je gezicht en armen. Dat is voor iedereen anders en het is niet te voorspellen hoe dat bij jou zal zijn. Daarom adviseer ik doorgaans om de fotosessie te plannen rond week 34 of 35. Als je rond die tijd de foto's laat maken, heeft dat drie voordelen. Ten eerste is het onwaarschijnlijk dat je al zo vroeg zult bevallen en daardoor deze schiterrende foto's zult mislopen. Ten tweede dalen baby's over het algemeen niet in voor de 37e week, waardoor je buik nog mooier rond zal zijn op de foto's. En ten derde krijgen de meeste aanstaande moeders meestal pas tegen het einde van de zwangerschap last van striae, dus met een beetje geluk ben je dat net voor (en met ng een beetje geluk krijg je helemaal geen striae J).
  Wacht trouwens niet met het maken van een afspraak! Ik moet regelmatig dames teleurstellen doordat mijn agenda soms al meer dan een maand vooruit is volgeboekt. Zorg dat dit jou niet overkomt, dus bel of mail me nu meteen.  

 • Je kunt in je eentje zwangerschapsfoto's laten maken, maar het is ng leuker als je partner meekomt, zodat jullie ook een aantal foto's van jullie samen met jullie ongeboren baby'tje hebben.

 • Heb je al kinderen? Neem die dan ook gerust mee, dat levert ook hele leuke en mooie foto's op.

 • Naast je partner en eventuele kinderen zijn anderen (je moeder, een goede vriendin, enz.) natuurlijk ook van harte welkom (vanwege de ruimte is het niet handig om meer dan 2 personen mee te nemen). De fotosessie is ontzettend leuk!

 • Een foto met bijvoorbeeld een bloem, beschuit met muisjes, babyslofjes, of een knuffeltje is ook erg leuk (en heel speciaal als je de foto in zwartwit hebt en bijvoorbeeld de bloem in kleur), dus breng dit soort 'rekwisieten' gerust mee.

 • Bij zwangerschapsfoto's gebruiken we meestal de witte n de zwarte achtergrond. Neem daarom 2 kledingsets mee (of meer, als je twijfelt wat het mooiste zal staan): kleding voor bij de witte achtergrond n kleding voor bij de zwarte achtergrond.

 • Voor de witte achtergrond: Lichtgekleurde kleding is het mooiste. Wit is het mooiste. Helemaal perfect is een witte blouse. Je kunt dan de onderste knopen losmaken, waardoor je blouse heel mooi over je buik valt en je buik mooi uitkomt. Let er op dat je blouse aan de zijkant tot op (of over) je broek komt, en er dus tussen de onderkant van je blouse en je broek geen huid te zien is (dan is je blouse net te kort).

 • Voor de zwarte achtergrond: Zwart is het allermooiste. Helemaal perfect is een zwarte blouse. Je kunt dan de onderste knopen losmaken, waardoor je blouse heel mooi over je buik valt en je buik mooi uitkomt. Als je geen zwart hebt (en niet kunt lenen), dan zo donker mogelijk. Let er op dat je blouse aan de zijkant tot op (of over) je broek komt, en er dus tussen de onderkant van je blouse en je broek geen huid te zien is (dan is je blouse net te kort).

 • Eventueel kun je een overhemd van je man/vriend lenen als je zelf geen witte en zwarte blouse hebt en niet in de winkel kunt vinden.

 • Effen kleding is het beste. Probeer strepen, stippen, ruiten en andere patronen te vermijden. Ook geen logo's (zeker geen grote) en beter ook geen teksten, plaatjes e.d.

 • Het gaat natuurlijk vooral om je buik, en dus is een blote buik het mooiste. Daarom is een blouse het handigst, of anders een shirt dat je gemakkelijk omhoog kunt oprollen. Een jurk is niet handig, want daarmee kun je je buik niet ontbloten.

 • Lange mouwen staan meestal mooier dan korte mouwen.

 • Een positiebroek staat meestal erg goed (wit voor de witte achtergrond, zwart voor de zwarte achtergrond). De band die om je buik gaat, kun je naar binnen toe naar beneden omslaan, zodat je buik op de foto's helemaal bloot is. Doe dit bij voorkeur al een paar uur van tevoren, zodat er op je buik geen striemen van de band te zien zullen zijn.

 • In de fotostudio hebben we speciale kleding die is ontworpen voor zwangerschapsfotografie. Als je wilt, kun je van deze kleding gebruik maken.

 • Het is mogelijk om ook een paar naaktfoto's te maken (maak je geen zorgen, het worden hele keurige foto's en ik kom pas binnen als je helemaal geposeerd bent en alle edele delen bedekt zijn). Dat kunnen bijvoorbeeld ook foto's zijn met een doek of vole om je bovenlichaam heen gewikkeld (je kunt die zelf meenemen, maar ik heb ook doeken en vole die erg mooi staan). Als je dit ook wilt, probeer dan van tevoren kleding aan te doen die geen striemen op je lichaam achterlaat.

 • Houd sieraden beperkt. Ze kunnen de aandacht afleiden van je buik en je gezicht.

 • Sokken/schoenen: dat is gemakkelijk, want je benen en voeten komen bijna niet in beeld. En als ze in beeld komen, staan blote voeten het mooiste.

 • Make-up: je dagelijkse make-up, of hooguit alsof je een avondje uit gaat. Overdrijf niet.

 • Als je lang haar hebt, is het handig om dit vast te zetten, zodat je haar niet voor je gezicht valt als je naar beneden (naar je buik) kijkt. Bijvoorbeeld met een witte diadeem of speld bij de witte achtergrond en een zwarte diadeem of speld bij de zwarte achtergrond.

 • Het is ng leuker als je partner meekomt, zodat jullie ook een aantal foto's van jullie samen met jullie ongeboren baby'tje hebben. Voor je partner gelden dezelfde kledingtips: witte kleding voor bij de witte achtergrond en zwarte kleding voor bij de zwarte achtergrond. En als er bijvoorbeeld geen witte broek is, dan liefst een beige broek en anders een zo licht mogelijke grijze broek of spijkerbroek. Geen zwarte broek? Dan liefst donkergrijs of een zo donker mogelijke spijkerbroek.

 • Heb je al kinderen? Neem die dan ook gerust mee, dat levert ook hele leuke en mooie foto's op. Voor hen gelden uiteraard dezelfde kledingadviezen. Overigens zijn met kinderen foto's met de witte achtergrond meestal mooier dan met de zwarte achtergrond, dus eventueel kun je voor je kinderen volstaan met witte kleding. Als je kinderen meeneemt, dan kan het handig zijn om ook iemand mee te nemen die op ze kan letten als we foto's van alleen jou (en eventueel je partner) maken. Anders heb je kans dat je aandacht steeds wordt gevraagd door je kinderen.

 • Als je ergens een foto hebt gezien die je erg mooi vindt, neem die dan gerust mee. Of als je de foto digitaal hebt, is het nog beter om die van tevoren even te mailen naar arjen@arjeneeken.com.

 • Rust van tevoren goed uit en laat de rest aan ons over!

 • Voor meer tips voor je zwangerschaps-fotosessie, zie www.arjeneeken.com/411

  Wij hopen dat deze informatie je helpt om een goed beeld te krijgen van de fotosessie en wat je voor elke soort fotosessie kunt verwachten.

  Ok, ik ga naar de agenda en maak een afspraak. En dan?

  Klik op de link hieronder om naar de agenda te gaan. Nadat je een afspraak hebt ingeboekt ontvang je een automatische bevestiging per e-mail. Heb je die niet ontvangen, dan is er iets misgegaan en sta je dus niet in onze agenda!


  Ben je goed genformeerd over de werkwijze en
  kosten, het beste moment voor het maken van de foto's, en heb je de algemene voorwaarden gelezen?

  (nog vragen over de werkwijze, de kosten of het beste moment? Bel dan 070 - 44 44 258 of mail naar arjen@arjeneeken.com)

  Studiofotograaf 1: Arjen
  Studiofotograaf 2: Lineesa
  Studiofotograaf 3: Michel
  Studiofotograaf 4: Kelly

  LET OP: Nadat je de afspraak hebt ingeboekt, ontvang je automatisch een bevestiging via e-mail. Als je de bevestiging niet ontvangt, dan sta je dus niet in onze agenda.

   


  Hopelijk mogen we je gauw in onze fotostudio begroeten!

  Het team van Arjen Eeken Fotografie